You are currently viewing Liberarea condiționată și condițiile sale
Liberarea condiționată și condițiile sale

Liberarea condiționată și condițiile sale

Liberarea condiționată și condițiile sale
Liberarea condiționată și condițiile sale

Liberarea condiționată, conform art. 587 din Codul de procedură penală, reprezintă posibilitatea unei persoane condamnate de a fi eliberată înainte de executarea completă a pedepsei. Liberarea condiționată intervine după ce inculpatul a îndeplinit anumite condiții.

Aceste condiții includ:

A. executarea unei părți semnificative din pedeapsă, de obicei jumătate sau două treimi, comportament corect pe perioada detenției. Dar și participarea la activități de reeducare sau programe de reintegrare socială.

Judecătorul va evalua dacă deținutul nu reprezintă un pericol social și dacă este pregătit să se reintegreze în societate.

Mai precis liberarea condiționată poate fi dispusă în următoarele cazuri conform art. 100 din Codul Penal:

,,a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani. Sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Ce se întâmplă dacă condamnatul are vârsta de 60 de ani?

(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani. Sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) –d).

(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani. Dar şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii. Când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate. Mai mult atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune. Dacă va mai comite infracţiuni ori nu va respecta măsurile de supraveghere sau nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.”

Pe de altă parte, conform art. 588 din Codul de procedură penală, liberarea condiționată poate fi anulată sau revocată în anumite circumstanțe.

A.Anularea are loc dacă se descoperă că persoana liberată condiționat a fost condamnată pentru o altă infracțiune comisă anterior liberării.

B.Revocarea intervine dacă persoana nu respectă obligațiile impuse de instanță sau comite o nouă infracțiune în perioada de probă. În ambele cazuri, condamnatul va trebui să execute restul pedepsei stabilite inițial.

O consiliere juridică profesionistă este esențială pentru a înțelege în detaliu drepturile și obligațiile legate de liberarea condiționată și eventualele riscuri legale. Tocmai de aceea te invităm să apelezi la serviciile noastre avocațiale.

Pentru a face acest lucru poți accesa site-ul nostru de prezentare aici: https://avocatpenalist.ro/

Lasă un răspuns