You are currently viewing Renuntarea la aplicarea pedepsei
renuntarea la aplicarea pedepsei

Renuntarea la aplicarea pedepsei

Renuntarea la aplicarea pedepsie este un deziderat pentru orice avocat specializat in drept penal in ceea ce il priveste pe clientul sau. Cu toate acestea renuntarea la aplicarea pedepsei nu este se obtine atat de usor. Mai ales ca vorbim de niste conditii care trebuie intrunite de catre inculpat.

Care sunt conditiile necesare pentru aplicarea dispozitiilor art. 80 din Codul Penal?

Pentru a ne putea gandi la strategia unei renuntari la aplicarea pedepsei atunci clientul nostru va trebui sa indeplineasca urmatoarele:

a. infractiunea va trebui sa prezinta o gravitate redusa. Facem referire aici la natura si intinderea urmarilor produse, mijloacelor folosite pentru savarsirea infractiunii. Totodata va trebui sa luam in calcul si modul si imprejurarile in care a fost comisa infractiunea.

b. In ceea ce il priveste pe infractor va trebui luam in calcul atitudinea sa dinaintea savarsirii infractiunii. De asemenea atitudinea acestuia dupa savarsirea infractiunii. Eforturile sale de indreptarea sau diminuare a urmarilor infractiunii vor conta foarte mult in aceasta speta.

Cand nu se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei?

a. atunci cand inculpatul a mai suferit o condamnare. Cu toate acestea acest caz nu se va aplica, in cazul, in care pentru acesta a intervenit reabilitarea sau s-a implinit termenul de reabilitare.

b. atunci cand pentru infractor s-a mai dispus aceasta solutie de renuntare la aplicarea pedepsei in ultimii 2 ani anterior datei comiterii infractiunii pentru care se solicita aceasta din urma solutie.

c. atunci cand infractorul s-a sustras de la urmarirea penala, judecata sau a incercat zadarncirea aflarii adevarului/identificarii si tragerii la raspundere a autorului sau a participantilor la infractiune.

d. atunci cand pedeapsa pentru care solicita renuntarea la aplicarea pedepsei este mai mare de 5 ani.

In cazul, in care va aflati in situatia de a putea cere renuntarea la aplicarea pedepsei nu ezitati sa ne contactati pentru asistarea dumneavaoastra ca avocati in cadrul procesului penal.

Veti putea accesa site-ul nostru de prezentare pentru a ne contacta aici https://avocatpenalist.ro/

Totodata ne puteti contacta la numarul de telefon 0743.12.51.12 pentru progamari.